СТРИП – ДЕВЕТА УМЈЕТНОСТ

Умјетност, која припада ликовном, драмском и књижевном стваралаштву, а полако пада у заборав је такозвана „девета умјетност“-СТРИП.
Стрип, умјетност која је јако цијењена у свијету, појављује се у разним жанровима, гдје свако може пронаћи нешто што воли. Постоје стрипови о суперхеројима, научној фантастици, вестерни, пустоловни стрипови, хорори, комични и други.
Зачетком стрипа сматра се Тројанов стуб, на коме је уклесан низ слика које чине причу. Сличне творевине пронађене су у Грчкој, Египту…
Временом, уз цртеже, почео се развијати и текст. У почетку, текст и слике били су вјерског карактера, док у 17. и 18. вијеку стрип почиње попримати комичну ноту.
Почетком 19. вијека формира се данашњи, „модеран“ стрип. У земљама попут Француске, Италије, Јапана, Сједињених Америчких Држава, стрип се третира као високо умјетничка форма.
Међу младима, данас су најпопуларнији стрипови о суперхеројима. Најстарији нацртани суперхерој је, свима познат, Супермен, који је настао у првој стрип књизи 1938. године. Супермен је убрзо постао врло популаран стрип, што је довело до велике експанзије стрипова о суперхеројима… Тако је, 1962. године популарност стекао и стрип о Питеру Паркеру, који се након уједа паука трансформисао у Спајдермена. Ови стрипови о суперхеројима најпопуларнији су у САД-у, гдје је велики број филмова снимљен по познатим Марвеловим суперхеројима из стрипова ( Iron Man, Thor, Aquaman… ).
На нашим просторима, италијански стрипови су ти који су освојили срца читалачке публике. Алан Форд, Дилан Дог, Марти Мистерија, Загор, Мистер Но су само неки од италијанских стрипова, које људи годинама читају и сваком броју се изнова веселе.

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio