Свети Никола, Дјед Мраз или Божић Бата

Ovo pretpraznično vrijeme u svakome od nas probudi radost i slatko iščekivanje. Bliže se novogodišnji i božićni praznici, vrijeme je darivanja i poklanjanja.


Ovih dana naši učenici su napravili malo istraživanje o tome ko nam donosi poklone: Sveti Nikola, Djed Mraz ili Božić Bata?
Pročitajte, šta su saznali!
👇👇👇
„Sada smo u prazničnom periodu i vremenu poklanjanja. Djeca s nestrpljenjem očekuju poklone od njihovog heroja, Djeda Mraza. Ali da li ste se ikada zapitali kako je priča o Djedu Mrazu nastala i otkud ovaj veseli deka donosi djeci iz cijelog svijeta poklone?
Postoji priča o Svetom Nikoli, koji je pomogao jednom čovjeku da uda svoje kćeri koje nije mogao da uda zbog siromaštva. Taj čovjek je bio pobožan, ali, ipak, zbog neimaštine razmišljao je da „prodaje“ tijela kćerki, da bi prikupio dovoljno novca da ih uda. Kada je Sveti Nikola saznao za to, pred Božić je tajno spustio kesu punu zlatnika na prozor siromašnog čovjeka, te mu je tako pomogao da uda prvu kćerku. Na isti način je pomogao da uda i drugu kćerku. Kada je došao red na treću, otac je sačekao kod prozora, da vidi ko mu pomaže. Kada je ugledao Svetog Nikolu počeo je da mu ljubi noge. Sveti Nikola mu je rekao da za to niko ne smije da zna. Otac je, ipak, morao da dokaže da je to dobročinstvo preko Boga, te tako Sveti Nikola postade i poznat.
Ova priča imala je i malo drugačiji kraj.
Naime, kada je Sveti Nikola shvatio da ga otac čeka, popeo se i kroz dimnjak, ubacio zlatnike u čarape, koje su se tu sušile. Tako je nastao običaj dijeljenja paketića.
Lik Djeda Mraza je nastajao dugo, a izgled mu je dat u obliku starogermanskog Odina. Njemu su djeca, takođe, ostavljala svoje čizme po prozorima i krovovima, očekujući poklone za to što su bili poslušni ili šibu, ako su bili neposlušni. Jedina razlika između Odina i Djeda Mraza je to, što Djeda Mraza vuku irvasi, a Odin je jahao na konju.
Potiskivanje lika svetoga Nikole se desilo sredinom 19. vijeka u SAD-u kada je Djeda Mraz postao zaštitno lice reklame za „Coca Colu“ koja se i dan danas koristi.“
Monika Stojčić, III-1

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio