Дани зиме на Козари

Дана 03.02.2019.године је на Мраковици (Козари) одржана традиционална привредно-туристичка манифестација „Дани зиме на Козари“ коју 13. пут организују град Приједор, Национални парк „Козара“ те туристичке организације Приједора, Козарске Дубице, Новог Града и Градишке.
Централну манифестацију су обиљежила спортска такмичења градова и општина Поткозарја и окружења те гастро такмичења.

Учешће од 31 гастро екипе:
👉 8 школа,
👉 12 ловачких удружења и
👉 11 планинарских друштава.

Међу 8 школа, учесница гастро такмичења, своје мјесто је нашла и наша школа коју су представљала три ученика ИИ-5 одјељења (КУВАРИ): Владимир Новаковић, Јелена Мишић и Невена Мишић у пратњи професора: Грозде Вуковић, Гордане Перић и Миленка Беуковића.

Посјетиоце нашег штадна је привукао мирис ПОСАВСКОГ КОТЛИЋА чији је укус многе одушевио.

Приликом прављења чорбе подршку су им пружали и ученици И-5 одјељења (КУВАРИ) у пратњи разреднице Љиљане Балешевић; ученици ИИИ-5 одјељења (КУВАРИ), ученици И-2 одјељења (ТУРИСТИЧКИ ТЕХНИЧАРИ) у пратњи разреднице Слађане Марић; педагог школе Данијела Милошевић, као и професорица Гордана Гојић испред школских новина ,, Стршко. “ 📰

Град Приједор: домаћин организовао-домаћин побиједио, а ми смо поносни на наше храбре ђаке такмичаре и богатији за још једно искуство.

👏👏👏 Владимире, Јелена, Невена

ПОСАВСКИ КОТЛИЋ🥄којим су се наши ђаци, кувари, представили на Козари 👇

👉Намирнице – НОРМАТИВ ЗА 30 ОСОБА

1. Јунетина: 3,5 кг
2. Свињетина: 1 кг
3. Сланина: 300 гр
4. Црвени лук: 3 кг
5. Свињска маст: 60 гр
6. Мрква: 100 гр
7. Сол: 30 гр
8. Зачини: 30 гр
9. Бибер у зрну: 10 гр
10. Ловоров лист: 3 комада
11. Першунов лист : једна веза
12. Алева паприка: 20 гр
13. Љуте фефероне: по укусу
14. Гљиве – шампињони: 500 гр
15. Парадајз пире: 200 гр
16. Фант за гулаш: 3 комада
17. Коријен целера: 200 гр
18. Брашно: 60 гр
19. Бијели лук: 3 чена

👇
Начин припреме:
Јунетину и свињетину исјећи на коцкице. Сланину исјећи на ситније коцкице, црни лук, мркву и целер исјећи на коцкице, а гљиве на листиће. Загријати масноћу па додати сјечену сланину, црни лук, мркву, целер, ловоров лист и бибер у зрну. Све то динстати док не добије златно- жуту боју, а затим додати јунетину. Када се јунетина мало продинста, додати свињетину. Када је месо динстано 70% и сок постане бистар, поспемо брашном, кратко промијешамо па додамо алеву паприку и парадајз пире. Размутимо фант у хладној води и залијемо котлић. Наставимо са кувањем, а затим додамо сјечене шампињоне. Зачинимо са сољу, бибером и вегетом, додамо сјецкани бијели лук и наставимо кувати на лаганој ватри. Котлић кувамо док месо не буде мекано. На крају додамо ситно исјецкан першунов лист.


Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio