Дервента одмакла у примјени дуалног образовања

Да је систем “учити и радити”, односно систем дуалног образовања најбољи, како за привреднике и локалне заједнице, тако и за образовне установе, показало се у Србији. Република Српска је, такође, на добром путу да експериментални наставни програм учини и званичним.

Средњошколски центар “Михајло Пупин” већ неколико година успјешно примјењује систем “учити и радити” у подручју рада обућарство и кожарство и електротехници.

Ту је велику улогу имало Министарство просвјете и Педагошки завод које је имало разумијевања. Једноставно, да би ушли у дуално образовање, тј. сарадњу са компанијама, морали смо направити нови наставни план и програм који је прилагођен потреби тржишта, каже Предраг Дринић, директор СШЦ “Михајло Пупин” у Дервенти.

У школи воде рачуна са ким склапају уговоре о сарадњи, па сарађују само са најбољима.

Концепт је једноставан – два дана теорије у школи, три дана праксе у предузећу. Занимање трећег степена, техничар мехатронике, као ново и перспективно занимање итекако је интересантно.

Најљепши дио код ове праксе је тај што прво учимо теорију, а потом кад завршимо са теоретским дијелом, идемо да видимо како све то изгледа у пракси, наводи Јелена Илић, ученица трећег разреда СШЦ “Михајло Пупин” из Дервенте, смјер техничар мехатронике.

У истом дворишту, смјештена је још једна школа са вишегодишњом праксом дуалног образовања – Стручна и техничка школа из Дервенте. Највише праксе, ван просторија школе, имају за смјерове машинство и обрада метала.

Имамо потребу, како ми, тако и привреда и угоститељски објекти са подручја општине, да се нама упућују захтјеви како би дио ученика са практичне наставе слали у њихова предузећа, да би се ученици оспособили и осјетили шта значи у ствари радити у привреди, рекла је Бранка Јовић, директорица Стручне и техничке школе у Дервенти.

У школи је веома опширно и сви се трудимо да што више и боље научимо од професора. Професор даје све од себе да нас научи, истиче Срђан Којић, ученик другог разреда Стручне и техничке школе у Дервенти, смјер варилац.

Посљедњих година метална индустрија у Дервнети је у експанзији отварањем представнишатва фирми из Аустрије, Њемачке и других европских земаља.

Како би по изласку из школских клупа, добили оспособљен кадар, бројни привредници отворили су своја врата за ученике ове општине.

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio