Заваривачи, обрађивачи метала резањем и техничари CNC технологија

Стручна и техничка школа образује кадрове за два веома тражена занимања у привредном сектору Дервенте и Републике Српске – заваривачи и обрађивачи метала резањем, те техничари CNC технологија. Поред редовне школске практичне наставе, велико искуство стичу и у два дервентска привредна субјекта – Техпро CNC и Металац МБМ. Упис ученика у ове смјерове наставиће се и убудуће, каже директор школе Бранка Јовић.

Захваљујући томе ученици бивају потпуно оспособљени за одговоре захтјевима тржишта, тако да и не чуди велико интересовање ученика, нарочито за техничаре CNC технологија, који су ове школске године уписани први пут.

Ову школу сам уписао јер се ради о веома траженом занимању и јако је занимљиво. Учимо на три CNC симулатора на којима упознајемо основе рада, а већ смо ишли и у оближње фирме да видимо како то изгледа из прве руке, рекао је Богдан Поповић, један од будућих ЦНЦ техничара.

Томас Дритенпрајс – Техпро CNC

Они ће ускоро, попут колега из смјерова машинске струке, односно обрађивача метала резањем и бравара који то већ раде, практичну наставу обављаити у предузећу “Техпро CNC ”. Власник предузећа Томас Дритенпрајс (Тхомас Дриттенпреис) истиче да је и сам некада прошао сличан модел дуалног образовања у њемачком гиганту BMW.

Дуално образовање веома је битно за младе људе, због чега овакви пројекти имају нашу пуну подршку. Драго нам је што су се укључили и Стручна школа и CNC „Михајло Пупин“, као и општина Дервента, и да сви учествују у успостављању дуалног образовања, што је важно и за будућност државе и дјеце, те развој привреде, казао је Дритенпрајс.

Иако сарадња траје деценију, назад три године ученици који се школују за занимање заваривача праксу интензивно обављају у фирми „Металац МБМ“. Да се ради о итекако доброј сарадњи свједочи то да је већ 7 ученика након праксе добило стално запослење у овом предузећу, а тај број није коначан, каже власник Слободан Голуб.

Sлободан Голуб – Металац МБМ

Прошле године 8 ученика је имало праксу у предузећу „Металац МБМ“, а ове школске године имамо четири. Сарадња се такође огледа и кроз давање подршке школама у виду репроматеријала потребних за тамошњу практичну наставу. Ученици који дођу код нас на праксу имају прилику да се упознају и са најновијим CNC машинама, ласерским обрађивачима метала, као и роботима заваривачима, дакле са сложенијим операцијама, наглашава Голуб, додајући да се у новом постројењу налазе двије старије ЦНЦ машине које ће ученици и запослени који желе напредовати моћи да их користе за вјежбу.

Замјеник директора “Металца МБМ” Синиша Шормаз нагласио је да из школе ученици дођу добро припремљени, захваљујући чему врло брзо по упознавању процеса рада почињу да учествују у производњи за захтјевно инострано тржиште.

А један од разлога за добре резултате ученика је опремљеност кабинета за практичну наставу, каже професор Дражен Петковић.

У школи имамо најмодернију технологију која је заступљена у свијету заваривања, што свршеним ученицима омогућава веома брзо запослење практично било гдје на свијету. У то смо се увјерили када видимо резултате ученика на пракси, што и нас наставнике подстиче на још већи труд, рекао је Петковић.

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio