Ми знамо пут јер имамо циљ

Драги матуранти…
По завршетку школовања желим да вам упутим неколико ријечи на прагу новог поглавља вашег живота. Док сам размишљала шта бих вам рекла, питала сам се шта бих вољела да сам ја чула, онда када сам била на вашем мјесту. И које сам то важне животне лекције научила у протеклим годинама.
Без обзира на вријеме које је протекло и на већину детаља који су избиједили, сјећам се да је мото моје генерације био „Ми знамо пут јер имамо циљ. Рачунајте на нас“. Сјећам се да је директор школе држао говор од кога нисам запамтила нити једну ријеч. И зато ми то смањује осјећај одговорности због овог обраћања јер сам свјесна да није толико битно шта кажем, јер се то врло брзо заборави. Можда је најважније и суштина свих обраћања да се пренесе позитивна енергија која одражава емоционални набој једног краја и једног почетка.
У овом моменту када сте израсли, зрели, самопоуздани, најмање је важно да ли сте запамтили Питагорину теорему, грађу атома или име неке ријеке у Бразилу. Нису важни ни ваши неоправдани изостанци, важно је да сте сви на броју, прави, здрави и насмијани. Одласком из школских клупа неко од вас ће се наћи на факултету, неко у браку, неко у иностранству. Желим вам да што прије постанете своји људи и да имате прилику да изаберете да радите оно што волите, а не само оно што вам се нуди.
Задржите свој оптимизам у времену које долази. Суочићете се са многим тешкоћама, па ће неки од вас пожељети да оду далеко и да излаз потраже негдје друго. Ми, ваши професори и ваши родитељи, нећемо хтјети, а вјероватно ни моћи да вас у томе спријечимо. Али никада нећете видјети нашу жељу да се одвојите од нас и од ове наше земље. Јер ми смо вам коријен, ви се наше гране. Ми ћемо се радовати да наше гране чезну за висином и шире се у даљину, али ви никада немојте заборавити гдје сте никли. Ако то заборавите без обрзира колико одете високо и колико стигнете далеко, нећете знати гдје сте дошли. Овдје вас сунце најљепше грије. Са вама је Дервента град младости и љепоте. Град цвијећа и просперитета.
Вријеме које долази је ваше вријеме. Такмичите се сами са собом и настојте да сваке године постанете успјешнији и бољи. Порука коју вам преносим као животни мото на овом вашем путу од гнијезда до звијезда је да када бирате страну будите увијек на страни добра, а ако се не сјетите нити једне моје ријечи сјетите се мудрих ријечи које је изрекао велики филозоф Сенека „Живот је попут приче, није важно колико је дуг, већ колико је добар“. Желим вам да се радујете и уживате у љепоти и пуноћи живота и да вас никакве понуде модерних илузија о животу не заведу да промашите прави живот. Остварите своје снове и жеље и надања и у годинама које долазе задржите сјај у оку који ће освијетлити пут и онда када вам се учини да сте залутали.
Срећно!

Директор, професор, родитељ
Бранка Јовић

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio