Ријечи лете, а писана слова остају

Ријечи лете, а писана слова остају

Књига је ризница људског знања. Омогућила је људима да боље и прецизније сазнају своју прошлост, а своју садашњост и културу да покажу другим народима. Књига има своју дугу и веома богату историју, а један дио те историје чува и школска библиотека ЈУ Стручне и техничке школе Дервента.
Библиотечки фонд школске библиотеке је велик, броји преко 20.000 књига. Поред „ основних “ књига за лектиру, библиотека има и старе и ријетке књиге. Стара библиотечка грађа је временски лимитирана до 19. вијека, а ријетка грађа није хронолошки омеђена, а чине је: илегална, ратна, библиографска и слична издања. Ова стара и ријетка грађа је Законом заштићена као покретно културно добро. Због тога се физички одваја од остале библиотечке грађе, не смије се снимати ни копирати.
Школсска библиотека ЈУ Стручне и техничке школе за сада има око 509 таквих књига. Међу овим књигама налази се „ Основи српског или хрватског језика “, аутора Ђуре Даничића из 1876. године, као и „ Даворје “, Јована Стерије Поповића издано 1892. године. Неке од ових књига имају старе печате, као што су печати Мале реалне гимназије у Дервенти ( Аустроугарска ) и Државне гимназије у Дервенти ( Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца ). У библиотеци постоје и књиге са разним писаним посветама, завјештањима…
Видимо да школска библиотека има обиман број старе и ријетке грађе, која ученицима и професорима пружа свакодневни поглед кроз прозор прошлости. Омогућује им да осјете стари папир под руком, утиснута слова и печате на том папиру… Могу видјети стил и језик којима су старе књиге писане, као и рукопис тих људи.
Ове књиге омогућују један бијег од свакодневнице и нови поглед на прошлост, на људе који су живјели и стварали у том времену. На учене људе који су своје мисли записивали и оставили сљедећим генерацијама, јер:“ Ријечи лете, а писана слова остају.“ Остају и чекају да будућим генерацијама, својом оргиналности, годинама напромијењене, отворе врата прошлости.

Александра Вуковић

Dajte komentar

Анкета

Како вам се допада сајт?

Преглед резултата

Loading ... Loading ...
Radio